Kryptocharita. Vítejte v 21. století!

Kryptocharita. Vítejte v 21. století!

Kryptocharita. Vítejte v 21. století!

Možnosti darování finančních prostředků se rozrostly o další atraktivní formát. Slovenská dcera švýcarské společnosti DECENT FOUNDATION spustila nový blockchainový projekt Token4Hope, jehož cílem je usnadnit a zpřehlednit poskytování finančních darů konkrétním příjemcům na principech tokenové ekonomiky. Službu online zabezpečuje web Humanity Token.

Na projektu spuštěném v listopadu loňského roku spolupracovaly společnosti CollectiveEnergy, Human Ventura a charitativní organizace Wiener Hilfswerk. Vizí projektu je vytvoření transparentní a bezpečné investiční platformy, která bude zaměřena na návratnost investic v podobě vzdělaných, společnosti užitečných či v komunitě platných lidí a fungujících rodin. Dárce bude moct sledovat přímý efekt své pomoci v reálném čase.

Hodnota tokena je 1:1 k euru, nosičem je tzv. SOMA ID, čili digitální peněženka, kterou dostane k dispozici každá ze zapojených osob/rodin a kterou je možné využívat k placení zboží nebo jídla – a to v běžné měně. Příjemce se tedy vůbec nemusí orientovat v blockchainu ani kryptoměnách.

Pilotní projekt spustila rakouská charitativní organizace Wiener Hilfswerk. Ta se soustředí na pomoc lidem v bytové nouzi se zaměřením na rodiny a ženy. Dosavadní výtěžek z akce překročil sumu 10 000 eur, které byly rozděleny asi padesáti rodinám. Kredit bylo zatím možné utratit ve dvou kamenných prodejnách ve Vídni bez jakýchkoliv technických bariér.

Pro ty, co by se potřebovali zorientovat v základní terminologii, blockchain je technologie fungující jako decentralizovaná databáze, která dokáže uchránit neustále se rozšiřující počet záznamů. Každý zápis je uložený u každého uživatele (počítače), tím pádem se předchází nežádoucím situacím změny zápisů bez vědomí ostatních (všech) zapojených.

Technologie blockchain a její kryptoměny stále běží svůj běh na dlouhou trať v oblasti osvěty a informovanosti široké veřejnosti. Můžeme proto její narůstající průnik do neziskového světa chápat i jako pozitivní PR nebo jako příležitost ukázat fungování této technologie v běžném životě a v situacích, které již známé jsou. A můžeme třeba doufat, že se tato darovací platforma časem zařadí mezi dosud používané konzervativní metody, a přirozeně tak rozšíří portfolio dárců i smysluplných darů.

Mgr. Xénia Paličková Křížová

2. dubna 2019